Medi ambient

Programa de Transformació i Revalorització de Residus Plàstics

Tipus d’innovació: Incremental
Status del projecte: En curs

Parts implicades

Promotors

Col·laboradors

Objectius de Desenvolupament Sostenible

ODS

(Objectius de Desenvolupament Sostenible)

ODS 1 ODS 1 ODS 1 ODS 1 ODS 1 ODS 1

Antecedents

A través d’una exploració inicial, es va detectar que MB92, partner de la Fundació BCN Port Innovation, tenia un volum significatiu de residus plàstics provinents de l’ús de carpes de polietilè i polipropilè durant el procés de pintat i manteniment de vaixells.

Arrel d’això, vam començar una col·laboració amb MB92 per tal d’instal·lar maquinària especialitzada en la transformació i revalorització de residus plàstics. Per potenciar la simbiosi industrial, la innovació oberta i l’escalabilitat del projecte, també s’hi han sumat altres socis estratègics i agents del Port de Barcelona: Nova Bocana Barcelona, TMA, Port Vell, CILSA i Fundació Cares.

La inversió en el tractament de plàstics (PP, PE i PET), alguns dels més utilitzats en la vida quotidiana, representa una via estratègica per a la revalorització de residus al Port de Barcelona. Això es deu a la seva facilitat d’implementació, al desenvolupament tecnològic avançat i al seu alt potencial de comercialització.

Descripció

El projecte consisteix en la recol·lecció i transformació de residus plàstics del Port de Barcelona per fomentar l’economia circular. Els residus es recolliran, netejaran i peletitzaran per crear subproductes sensibles de tornar a ser introduïts, prioritàriament, al cicle de consum del Port de Barcelona.

Actualment, s’ha condicionat una nau industrial amb sistemes elèctrics i plaques fotovoltaiques per garantir energia sostenible. També s’instal·larà una impressora 3D d’extrusió avançada per treballar amb plàstic reciclat en format pellet.

Objectius

1. Reducció de residus plàstics: s’espera disminuir significativament els residus plàstics i contribuir a la sostenibilitat ambiental del Port. També té un impacte indirecte en la prevenció de la contaminació marina limitant la presència de residus plàstics que podrien acabar en ambients aquàtics.

2. Valorització de plàstics reciclats: els plàstics reciclats es convertiran en productes de valor, com per exemple, peces funcionals per a l’entorn portuari.

3. Millora de l’eficiència energètica: la instal·lació de plaques fotovoltaiques permetrà que el procés de reciclatge sigui energèticament sostenible.

4. Replicabilitat del model: el projecte està dissenyat per ser escalable i replicable en altres ports i sectors industrials, ampliant-ne l’impacte positiu.

5. Promoció de la col·laboració: s’impulsarà la col·laboració a la comunitat portuària, facilitant la reutilització de materials i reduint la necessitat de matèries primeres verges.